Koninklijke Burgers’ Zoo opent ‘s werelds grootste overdekte mangrove

Burgers Mangrove 2
Burgers Mangrove

Burgers’ Zoo presenteert ‘s werelds grootste overdekte mangrove!

Burgers Mangrove 2Koninklijke Burgers’ Zoo opent woensdag 12 juli 2017 een heel bijzonder nieuw ecosysteem: Burgers’ Mangrove. Op een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter maakt de bezoeker als een ware ontdekkingsreiziger kennis met het grootste overdekte mangrovegebied ter wereld. Dit is het natuurlijk leefgebied van charismatische diersoorten als zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen.

Het kleurrijke, verrassende landschap van Burgers’ Mangrove strekt zich uit onder een koepelvormige constructie, waarvan het hoogste punt zich 16 meter boven de grond bevindt. Burgers’ Mangrove is geïnspireerd op het natuurgebied van 235 vierkante kilometer dat Burgers’ Zoo al 28 jaar samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama in het Midden-Amerikaanse Belize beschermt.

Ga mee op avontuur!
Burgers MangroveVanaf het strand grenzend aan een Belizaans dorpspleintje voert een brug de bezoeker over een houten vlonder diep het mangrovebos in. Speels kronkelend door het landschap leidt het pad de bezoekers over de zeekoeienkreek langs wonderlijke diersoorten als wenkkrabben en degenkrabben. Op het dak van de houten veranda zullen in een latere fase leguanen heerlijk liggen te zonnebaden, zodra de jonge mangroveplanten groot en sterk genoeg zijn om deze planteneters ongestoord hun gang te laten gaan. Al ronddwalend daalt de avonturier stap voor stap af in het natuurlijk vormgegeven landschap, waardoor de wenkkrabben op de moddervlakte bij eb letterlijk op ooghoogte te bewonderen zijn. In de zoutwaterkreken leven bijzondere diersoorten als degenkrabben en mangrovekwallen. Nauwelijks bekomen van deze bijzondere ervaringen staat de bezoeker plotseling oog in oog met de zeekoeien, die vlak langs de reusachtige ruit van 12 meter lang en 1,8 meter hoog voorbij kunnen zwemmen in een bassin met een inhoud van maar liefst één miljoen liter water. Het pad voert weer omhoog en ineens staan we aan de rand van een tropische droogbos, waar honderden vlinders in allerlei vormen en kleuren te ontdekken zijn. Nog knipperend met de ogen vanwege alle indrukken verlaat de bezoeker via een tunnel deze wonderlijke wereld weer om zijn reis door het Arnhemse dierenpark te vervolgen.

Geïnspireerd op het natuurgebied in Belize
Burgers’ Zoo beschermt al 28 jaar lang samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Belize met een oppervlakte van inmiddels 235 vierkante kilometer. Het mangrovebos vormt een belangrijk onderdeel van dit natuurgebied. Burgers’ Mangrove vormt als het ware een ambassadeur voor de pracht en diversiteit van de dieren en planten die in het natuurgebied in Belize leven. Burgers’ Zoo hoopt dat bezoekers na hun avontuur in Burgers’ Mangrove nog beter beseffen hoe bijzonder en waardevol dit natuurgebied is. Hopelijk willen ze zelfs actief bijdragen om dit natuurgebied samen met ons in stand te houden. Meer informatie over het project in Belize is te vinden op www.csfi.bz.

Mangroveplanten zijn erg bijzonder!
Mangroven zijn extreme leefgebieden voor planten: ze bevinden zich langs tropische kusten, waar bijzonder veel zoninstraling bladeren kan verbranden, maar vooral waar bij elke vloed zout water de plantenwortels omspoelt. Als het water zich bij eb terugtrekt, blijven poeltjes over. Door verdamping wordt de zoutconcentratie van het water in deze poeltjes zelfs tot twee maal zo hoog als bij zeewater. Men kan zich makkelijk voorstellen dat slechts weinig plantensoorten in deze extreme omstandigheden kunnen gedijen. Inderdaad komen wereldwijd slechts 110 soorten planten in mangrovegebieden voor; van de pakweg 380.000 soorten planten die er zijn! En slechts 40 soorten komen uitsluitend voor in mangrovegebieden en zijn dus echte specialisten.

Koepelvormige dakconstructie
Om een maximale beleving voor de bezoekers te creëren, hebben de ontwerpers van Burgers’ Zoo gekozen voor een koepelvormige constructie. De Duitse organisatie Vector Foiltec GmbH uit Bremen werkt al jarenlang samen met Burgers’ Zoo. De unieke door hen ontworpen luchtkussens werden voor het eerst in een dierenpark toegepast bij de dakconstructie van Burgers’ Bush, een overdekt tropisch regenwoud van anderhalve hectare groot. De opening van de Bush in 1988 leidde een wereldwijde revolutie in de dierentuinwereld in. De luchtkussens zijn aangebracht op een constructie van stalen bogen. Elk van deze stalen bogen is uniek qua vorm en kromming, waardoor voor elke afzonderlijke boog aparte mallen moesten worden gemaakt om de dwarsverbindingen tussen de bogen goed te kunnen bevestigen. Enerzijds zijn de luchtkussens heel transparant en laten zij de voor het dieren- en plantenleven essentiële UV-straling uit het zonlicht door. Anderzijds zijn de luchtkussens erg sterk en zijn ze erop berekend om een pak sneeuw van één meter dik te kunnen dragen.

Klimaatbeheersing met behulp van WKO-installatie
In de Mangrove wordt de temperatuur geregeld tussen 24 en 26 graden Celsius. De Mangrove is aangesloten op de WKO-installatie van Burgers’ Zoo, waarmee reeds de Bush, Ocean en het Safari Meeting Centre plus de Safaristallen worden gekoeld en/of verwarmd. De WKO-installatie staat voor warmte/koude-opslaginstallatie. In de zomer is er een natuurlijk overschot aan warmte dat in een ondergronds waterreservoir kan worden opgeslagen en in de winter omhoog kan worden gepompt om te verwarmen. In de winter is er een natuurlijk overschot aan koude dat in een ander ondergronds waterreservoir kan worden opgeslagen en in de zomer omhoog kan worden gepompt om te koelen. Niet alleen erg energiezuinig, maar tevens bijzonder kostenbesparend! Niet voor niets voert Burgers’ Zoo al zolang als The Green Key bestaat trots de gouden gradatie van dit internationaal erkende keurmerk voor milieuvriendelijk, duurzaam en energiezuinig ondernemen!

Bijzondere filterinstallatie
Overal in Burgers’ Mangrove is gebruikt gemaakt van de nieuwste technieken. Zo ook bij het filtersysteem, waar de kennis en ervaring zijn toegepast die Burgers’ Zoo heeft opgedaan in Burgers’ Bush, het tropisch regenwoud, en Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. De bioloog van de Ocean en specialisten van de Technische Dienst houden bovendien constant de nieuwste technieken en methodes op dit vakgebied bij. Door handig gebruik te maken van de zwaartekracht stroomt het water vanzelf naar de kelders van het zogenaamde Life Support System, het gebouw waarin de filterinstallatie is gehuisvest. Daarna wordt het water slechts eenmaal omhoog gepompt, wat opnieuw energiezuinig werkt. De filterinstallatie bestaat onder andere uit trommelfilters, druppelfilters, eiwitafschuimers en een helofytenfilter. Een helofytenfilter maakt gebruik van natuurlijke filterprocessen van waterplanten (waarbij vervuilende voedingsstoffen als nitraten en fosfaten uit het water worden gehaald door de planten) en wordt als zodanig regelmatig bij vijvers toegepast. Een helofytenfilter met behulp van mangroveplanten is echter nog nooit eerder ter wereld in een dierenpark toegepast; zeker niet op deze schaal. Tenslotte wordt het in Burgers’ Mangrove net als in een echt mangrovegebied eb en vloed.

Een ecosysteem is nooit af!
Burgers’ Mangrove wordt begin juli 2017 officieel geopend. Met name de planten krijgen ruimschoots de tijd om uit te groeien tot een steeds natuurlijke mangrovebos. In het gedeelte van de Mangrove waar de vlinders zich hoofdzakelijk zullen ophouden, ontstaat een tropisch droogbos waar nectarplanten als voedselbron voor de volwassen vlinders en waardplanten als voedselbron voor de rupsen een belangrijke rol gaan spelen in het grotere geheel. Ook de populaties van dieren als bijvoorbeeld degenkrabben, mangrovekwallen en heremietkreeftjes krijgen volop de mogelijkheid om op natuurlijke wijze verder uit te groeien. Hetzelfde geldt voor de diverse vogel- en vissoorten die we introduceren. Ook dit ecosysteem kent een kwetsbaar natuurlijk evenwicht tussen alle dier- en plantensoorten. Telkens wanneer zich ontwikkelingen voordoen, zal daarop geanticipeerd moeten worden door de biologen en dierverzorgers om stap voor stap steeds dichter bij een natuurlijk ecosysteem te komen. De komende jaren zullen stapsgewijs meer diersoorten worden toegevoegd aan het systeem, net als er achter de schermen volop wordt gekweekt met allerlei plantensoorten. Burgers’ Zoo kiest er net als bij de opening van de Bush (tropisch regenwoud), de Desert (rotswoestijn), de Ocean (tropisch koraalrif) en bijvoorbeeld de Rimba (oerwoud van Maleisië) voor om ook de Mangrove rustig de tijd te geven om zich op natuurlijke wijze steeds verder te ontwikkelen. De Mangrove zal elk jaar mooier, complexer en fascinerender worden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*