Galerie Mokum presenteert met trots de spectaculaire tentoonstelling Na het Paradijs

Sam Drukker & Laura Eckert | Na Het Paradijs
15 oktober – 12 november / 2017

Opening zondag 15 oktober van 16 – 19 uur
Galerie Mokum presenteert met trots de spectaculaire tentoonstelling Na het Paradijs met tekeningen en schilderijen van Sam Drukker en beelden van Laura Eckert.
Sam Drukker heeft behoorlijk uitgepakt met een serie monumentale werken. Om deze goed tot hun recht te laten komen is ervoor gekozen de tentoonstelling op twee locaties te laten plaatsvinden. Op het vertrouwde adres van Galerie Mokum, Oudezijds Voorburgwal 334, hangen tekeningen en werk op papier van Sam Drukker. Schilderijen van Drukker en de beelden van Laura Eckert vindt u 500 meter verderop, op de Bethaniënstraat 39.

Na het Paradijs
De mens is in beweging en de mens is op drift. Met deze tentoonstelling zoeken Sam Drukker en Laura Eckert beiden op hun eigen manier naar de houding van de mens in dit proces. Naar de transformatie en de staat van het zijn. Drukker doet dit door middel van zijn schilderijen en tekeningen en Eckert door middel van haar beelden. Ze gaan op zoek naar het gedrag van de mens op zoek naar een plek of plaats. Naar een nieuw bestaan en een ongewisse toekomst. Het leven ‘Na het Paradijs’, want het paradijs was een ideaal en we leven niet in ideale omstandigheden. De mens probeert probeert zichzelf te optimaliseren in de snel veranderende wereld.
Niet alleen die afgebeelde mens, maar ook de gebruikte materialen kenden ooit een ander bestaan. Eckert stelt haar beelden samen uit platen en planken van gebruikt hout. Daarnaast zijn de dragers voor Drukkers schilderijen oude dekzeilen, zonweringen of reststukken hout die eigenlijk hun weg zouden maken naar de afvalcontainer. Die combinatie van waardeloos en weerloos met de liefdevolle toenadering tot het menselijk lot levert een bijzondere duotentoonstelling op.
Over de kunstenaars
Sam Drukker (1957, Goes) studeerde aan de academie Minerva te Groningen en kreeg daar onder andere een klassieke scholing van Matthijs Röling. Naast zijn vak als autonoom kunstenaar doceert hij aan de Wackers Academie in Amsterdam en was hij oprichter van het Nederlands Portretschap waar hij tot 2000 lid van was. In het figuratieve werk van Drukker staat de mens centraal. Hij tekent en schildert de mens, het leven zoals het is. Niet verpakt maar in zijn ware gedaante. Hij concentreert zich daar zo op dat de rest van het doek vaak leeg blijft. Schoonheid en verval ondersteunen elkaar in zijn werk tot een zeer boeiende eenheid. Dit doet soms theatraal en tegelijkertijd romantisch aan.
De jonge beeldhouwster Laura Eckert (1983, Trier) is een groot talent binnen de figuratieve beeldhouwkunst. Ze woont en werkt momenteel in Leipzig waar ze haar atelier heeft in de Spinnerei. Eckert maakt indrukwekkende beelden van hout en steen. De mens staat centraal in de thematiek van haar werk, waarin ze binnen de menselijke verhoudingen zoekt naar onderlinge relaties tussen culturele, sociale, biologische en psychologische aspecten. Deze gelaagdheid is terug te zien in de beelden van de kunstenares. Bij de totstandkoming van haar beelden gebruikt Eckert geen modellen en schetsen. ‘De koppen ontstaan gewoonweg, voortvloeiend uit de vorm van het stuk hout. Of soms ook uit een gezicht van iemand die ik in het voorbijgaan heb waargenomen’, aldus Eckert.
 
Tekeningen en werk op papier: Oudezijds Voorburgwal 334, Amsterdam
Beelden en schilderijen: Bethaniënstraat 39, Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *