Oerol Festival 2019: 10 dagen theater op Terschelling

Het logo van Oerol 2019

Dat het Hollandse vasteland vooruitstrevend is in het organiseren van grote festivals is internationaal al lang en breed bekend. Pinkpop is het langstlopende popfestival ter wereld. Maar ook op de Waddeneilanden worden jaarlijks festivals georganiseerd. Vlieland heeft Into The Great Wide Open, Terschelling heeft sinds 1981 Oerol Festival.

Oerol Festival 2019 vindt komend jaar plaats van 14 tot en met 23 juni verspreid over heel het eiland. De Westerkeyn is het kloppende hart van het festival, ten oosten van Midsland, een dorp op het eiland. Hier vinden concerten en colleges plaats, maar is tevens vind je hier het startpunt voor de kaartverkoop en plekken om je weloverwogen keuzes te maken. Maar eerst terug naar hoe het allemaal begon.

Oerol: het begin

Oerol Festival is in 1981 opgericht door Joop Mulder, eigenaar van een café in Midsland. Het begon met straatacts, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van grootste locatietheaterfestivals van Europa. Ieder jaar komen zo’n 50.000 bezoekers genieten van theater, muziek, colleges en andere activiteiten. Inmiddels heeft Mulder zijn functie van creative director van het festival neergelegd en focust zich op andere evenementen.

Het festival is door de jaren heen niet onbetwist geweest. Financiële problemen hebben Oerol meermaals in slecht weer doen terecht laten komen. In 1993 kondigde festivaldirecteur Mulder zelfs aan dat het de laatste editie zou zijn, omdat onderhandelingen met het ministerie en het provinciebestuur van Friesland op niks waren uitgelopen. Toch vond Oerol in 1994 weer plaats. Tot in 2004 weer aan de noodbel werd getrokken. Zonder extra subsidie zou het festival niet overleven. Er kwam een extra bedrag vrij en daarmee was Oerol weer gered.

De naam

Terschelling is een gemeente van Friesland en dus wordt er op het eiland Fries gesproken. Oerol is dan ook afgeleid van een Terschellings dialect en Fries woord: “overal”. Dat is een term voor de tijd van jaar dat vee overal op het eiland mocht grazen, meestal in het vroege voorjaar of  late herfst. De eigen weilanden waren niet toereikend genoeg en dus moest het vee voedsel op de rest van het eiland bij elkaar scharrelen. Een periode die meer dan eens tot ongelukken op de weg zorgde. De Duitse bezetter schafte dit in de Tweede Wereldoorlog af en kwam daarna ook niet meer terug.

Oerol 2019

Hoe gaat het in zijn werk? Als bezoeker kan je voor 26 euro een polsbandje aanschaffen, daarmee krijg je toegang tot alles wat geen theatervoorstelling is. De theatervoorstellingen van bijvoorbeeld Yentl & De Boer of Maaike Ouboter zijn te bezoeken met een extra ticket, die los verkrijgbaar zijn. Deze verschillen in prijs. Daarnaast zijn er nog All-In arrangementen verkrijgbaar: meer voor minder!

Omdat artiesten veel optreden in schouwburgen of andere theaters worden de voorstellingen aangepast aan de locatie. Dat kan op het strand zijn, in een schuur of op straat: een exclusieve voorstelling speciaal voor het festival gemaakt. Naast locatie Westerkeyn aan de oostkant van het eiland is er De Betonning aan de westkant van Terschelling, waar je vooral veel zelf kan doen en de focus ligt op experiment. Elke avond sluit een muzikale hoofdact de dag af.

Gedurende tien dagen wordt Terschelling omgetoverd tot een van de grootste theaterfestivals van Europa en vindt er op elke hoek van de straat wel iets plaats. Te veel om op te noemen. Oerol is uitgegroeid tot een toonaangevend festival in landschapstheater en eigen producties. Met je voetjes in het zand.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *