Ontdek Utrecht Noord tijdens de Culturele Zondag Noordwaarts

Culturele Zondagen gaat de wijken in met als eerste bestemming Utrecht Noord. Op zondag 22 april staan de wijken Overvecht, Ondiep en Zuilen centraal in een programma samengesteld met de bewoners en culturele instanties in de wijken, zoals ZIMIHC, Cultuurspot Overvecht en Me’kaar Utrecht.

Daarnaast komen ook organisaties als Universiteit Utrecht, het Centraal Museum en Architectuurcentrum AORTA naar het noorden. Samen presenteren zij met de buurtbewoners een programma waarin Utrechters hun eigen wijk of stad (opnieuw) kunnen leren kennen. 

Credit: Jermain Bridgewater. Foto: Remke Spijkers

Overvecht
Kom Overvecht zien, horen en proeven tijdens Noordwaarts. De grootste wijk van Utrecht kent een grote diversiteit aan bewoners en heeft vele gezichten. Het bouwterrein van de NPD-strook wordt omgetoverd tot het festivalhart met muziek, theater en dans van onder andere Jermain Bridgewater, Catching Cultures Orchestra, Stut theater en DJ-school Utrecht. Bij buurtcentrum De Dreef presenteren Cultuurspot Overvecht, The Social Collective en Creative College jong talent uit de wijk op de Urban Talent Corner. In het naastgelegen AZC Einsteindreef zijn replica’s van zes kunstwerken te zien uit het Centraal Museum. Deze kunstwerken zijn gekozen door bewoners uit de wijk Overvecht en zes bewoners van AZC Einstein. 

Credit: De Ondiepse Kanaries

Ondiep
Ondiep is een echte volkswijk die de afgelopen jaren een verandering heeft doorgemaakt door nieuwbouw- en renovatieprojecten. Tijdens Noordwaarts geven architectuurhistoricus Bettina van Santen en wethouder van cultuur Kees Diepeveen het startschot voor het Lopend Vuurtje. Een wandeling waarin buurtbewoners boeiende verhalen vertellen over de geschiedenis van de wijk. Het festivalhart is de Plantage met optredens van onder meer De Ondiepse Kanaries, theatermaakster Eva van Manen en buurtkinderen die muziekles krijgen van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. 

Credit: Muziek in de Wijk – De muzikale geschiedenis van Zuilen. Foto: Harry Smittenberg

Zuilen
Zuilen is een wijk die met regelmaat wordt omschreven als een ‘dichtersdorp’ of een ‘muziekwijk’. Dat is ook terug te zien tijdens Noordwaarts. Rondom het festivalhart Vorstelijk Complex is er veel muziek en theater uit de wijk. Zo bezingen kinderen van zeven tot zestien jaar de geschiedenis van Zuilen, geeft de WerkspoorOpera een preview van hun nieuwe voorstelling en theatergezelschap Vloeken in de Kerk neemt de biecht af voor het vierluik Op zoek naar geluk. Speciaal voor Noordwaarts stellen buurtbewoners hun huis open voor een theatervoorstelling van Theatraal Buurten en beeldend kunstenaar Niels de Hoog heeft in zijn woonkamer plaatsgemaakt voor een expositie. Natuurlijk ontbreekt ook Museum van Zuilen niet in het programma met een lezing over de wijk die vroeger een zelfstandige gemeente was.

Het complete programma staat eind maart op www.culturelezondagen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *