Samen met een wetenschapper geboortekaartjes onderzoeken in TivoliVredenburg

Tivolivredenburg

Op de geboortekaartjes van jongens staan vaak stoere auto’s en voetballen en op de kaartjes van meisjes schattige vlinders, bloemetjes en poppenwagens.

Volgens Joyce Endendijk, pedagoog aan de Universiteit Utrecht zijn dergelijke genderstereotypen helemaal niet zo onschuldig; “Uit onderzoek blijkt dat dit soort beelden de toekomstkeuzes van kinderen beïnvloeden.” Op 9 september geeft Endendijk in TivoliVredenburg een Wie Wat Waar Waarom? familielezing over genderstereotypen. Ze roept het publiek op om geboortekaartjes mee te nemen die bezoekers met haar kunnen analyseren.

In een speelgoedwinkel lijken jongens en meisjes soms van verschillende planeten te komen. Voor jongens is er veel blauw, auto’s, bouwen en actiefiguren en voor de meisjes zijn er poppen, knutselen en make-up. Zijn jongens en meisjes nu echt zo verschillend als we denken? Zondag 9 september van 11.00 tot 12.30 uur deelt pedagoog Joyce Endendijk de laatste wetenschappelijke feiten op een manier die toegankelijk is voor kinderen vanaf 8 jaar. Na afloop gaan deze ook zelf onderzoek doen in de Club.
{module google in text}
Neem geboortekaartjes mee!
 “Jongens en meisjes zijn helemaal niet zo verschillend,” volgens Endendijk. ‘Genderstereotypen’ zijn daarom onjuist en uitvergrotingen van de werkelijke verschillen tussen jongens en meisjes. “Uit onderzoek blijkt dat genderstereotypes later een effect hebben op de keuze voor een studie of beroep. Deze genderstereotypen beginnen  bij de geboorte van een kind meteen een rol te spelen. Een geboortekaartje is dus een mooie manier om te analyseren hoe mensen omgaan met de verschillen tussen meisjes en jongens,” volgens de pedagoog.

Daarom vraagt zij alle bezoekers om een geboortekaartje mee te nemen naar de lezing. Na het mini-college gaan bezoekers experimenteren en ook de meegebrachte geboortekaartjes samen met wetenschappers analyseren op verborgen stereotypen. Alle geboortekaartjes zijn welkom. Recente geboortekaartjes, maar ook kaartjes van langer geleden zijn geschikt voor analyse. Het mag ook een foto of een printje zijn. Bezoekers hoeven hun kaartje niet in te leveren bij de onderzoekers, ze mogen deze weer mee naar huis nemen.

Gratis toegang voor het Universiteitsmuseum
De Wie Wat Waar Waarom? familielezing vol wetenschap zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg en geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Na afloop van het mini-college is in de Club een de pop-up-onderzoekswerkplaats. Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht.

De volgende Wie Wat Waar Waarom? familielezingen zijn op 4 november over robots en op 16 december over slaap en gezondheid. Meer informatie kijk www.universiteitsmuseum.nl of www.tivolivredenburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *