Verzetsmuseum Amsterdam finalist voor RAAK Stimuleringsprijs

De prijs bestaat uit een geldbedrag, advies en apparatuur voor het toegankelijk maken van het museum en de collectie voor mensen met een visuele beperking. Begin 2022 wil het Verzetsmuseum een nieuwe vaste opstelling openen die volledig toegankelijk is voor deze groep.

Optimale toegankelijkheid voor mensen met een beperking
In 2022 zal het Verzetsmuseum het meest toegankelijke Nederlandse museum zijn voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Voor bezoekers met een visuele beperking komt er een route langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk.

Er komt een speciale audiotour waarin ook wordt verteld wat er te zien is. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen, aanraak-objecten en audiofragmenten. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het museum zelfstandig bezoeken en krijgen een volwaardige museale beleving.

{module google in text}

Meeste stemmen gelden
Een jury van mensen met een visuele beperking heeft het plan van het Verzetsmuseum genomineerd. Andere genomineerden zijn het Museon in Den Haag en het Voerman Museum in Hattem. Het publiek bepaalt welk museum welke prijs wint: €7.500, €15.000 of €30.000. Alle drie de musea krijgen ook hulp aangeboden van mensen met een visuele beperking en apparatuur.

Stemmen kan via van 3 september tot en met 7 oktober via https://raakstimuleringsprijs.nl/deelnemers/verzetsmuseum-amsterdam. Op maandag 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *