Winterkamperen, wat valt er te weten?

Een foto van een wintercamping.

Kamperen, voor de één een hobby, voor de ander een lifestyle. Het kwik begint weer rond het nulpunt te schommelen. Voor de gemiddelde koukleum nederlander, is de gedachte aan kamperen in de winter al een nachtmerrie. Echter, is kamperen in de winter tegenwoordig niet alleen meer aan de avonturiers uitbesteed. In een beetje moderne caravan, is de kou namelijk al uit te houden. Voor de opkomende bikkels onder ons, hebben we daarom ook wat tips bij elkaar verzameld!

Je voorbereiden op winterkamperen

Eerst moeten we de bestemming kiezen. Dus moet je even nog een gezellige camping in Nederland zoeken. Voor het gemak gaan we ervan uit dat er gecampeerd gaat worden in een camper of caravan. Het is belangrijk dat je op reis gaat, met een goed onderhouden auto, camper of caravan. Stel dat het sneeuwt, heeft de accu van je vervoersmiddel aardig wat te voorduren, vanwege de ventilatie en verwarming, het gebruik van ruitenwissers, voor- en achterruitverwarming en last, but not least, natuurlijk de verlichting.

De rit naar de camping

In een perfecte wereld, kan je zonder opstoppingen, vertragingen en andere hinderlijke zaken naar je bestemming rijden. Helaas, leven we niet in de perfecte wereld en is het aannemelijk dat er wel ergens een file zal zijn. Maar, laat dat de pret zeker niet bederven! Er zijn een paar zaken, waarop je kan anticiperen, zodat de rit met zekerheid geen fiasco wordt. Luister naar de lokale radiozenders, die kunnen je belangrijke verkeers- en weerinformatie melden, waarop je je kan voorbereiden. Ga bijtijds tanken, dus bij voorkeur als de tank nog maar half leeg is. Als je eenmaal voor een langere tijd in een file zit, bespaar je hier zeker ellende mee. Kom je in een file terecht? Laat dan af en toe wat gaten vallen tussen jou en het overige verkeer (uiteraard niet op een manier dat je de doorstroming van het verkeer hindert). Op deze manier wordt het wat makkelijker of brandstof te besparen.

Indien er al sprake is van sneeuw of ijzel, wordt het al vrij lastig (lees: ongemogelijk) om met een caravan bij helling te rijden, hoe licht die ook wel mag zijn. Wanneer bij nadering van de bergen of heuvels er geen “schone” sporen zichtbaar zijn in de sneeuw, moeten er direct sneeuwkettingen gemonteerd worden. Sneeuwkettingen monteer je om de aangedreven wielen .

Op de camping

Nou, de reis is overleefd en je bent op de camping aangekomen. Tijd om een plekje uit te zoeken. Idealiter gezien neem je een plek in de zon en plaats je de caravandeur uit de wind te zetten zodat het minder tocht. Nu kan de kampeerpret beginnen! Verder is het gewoon heel belangrijk dat je de kou niet onderschat. Laat de verwarming in de camper/caravan 24 uur per dag en laat het zo nu en dan even ventileren. Mocht het winterkamperen niks voor jou zijn, maar wil je toch de wonderlijke wintercharme behouden? Dan kan je altijd nog in de winter een vakantiehuis in Nederland huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *